Menu

Legyen Ön is atomfizikus!

NUkleáris képzés OroszországbanSzámos orosz felsőoktatási intézmény képez szakembereket a nukleáris ipar számára.

 

A legfontosabb képzési területek:

  • Magfizika (elemi részecskék, plazma, nagy energiasűrűségű anyagok, stb. fizikája)
  • Csúcstechnológiák (fizikai és kémiai nukleáris technológiák, lézer és plazma technológiák, stb.)
  • Nukleáris mérnökképzés (energiaellátó rendszerek, reaktorfizika, sugárvédelem, nukleáris ipari mérnök, stb.)
  • Menedzsment és közgazdaságtan a csúcstechnológiás területeken (innovatív menedzsment, pénzügyi menedzsment, nemzetközi tudományos- és technológiai együttműködés, stb.)
  • Modern információs technológia (IT alapképzés- és alkalmazott – kutatás, hálózati mérnöki ismeretek, információtechnológiai biztonság, stb.)

 

Csúcsegyetemek

Az orosz nukleáris ipar számára a két legrangosabb orosz műszaki egyetem képez szakembereket. A Moszkvai Fizikai-Műszaki Intézet – orosz rövidítéssel (MFTI), illetve a Moszkvai Mérnöki-Fizikai Intézet (MIFI). A Roszatom már az egyetemi évek alatt kapcsolatot alakít ki a legtehetségesebb diákokkal, akik részt vesznek a Roszatom egyetemi projektjeiben. Működik egy innovatív projekteket támogató konzorcium is a tudományos élet, az oktatási és innovációs szakemberek bevonásával. A Roszatomnak az oktatás terén kormányközi és ágazatközi megállapodások alapján vannak nemzetközi projektjei is, amelyek célja a nemzetközi kötelezettségvállalások teljesítése, szakértők képzése, a két- vagy többoldalú atomenergetikai témájú együttműködési szerződések keretein belül.

A Roszatom ösztönözni kívánja a képzési szolgáltatások fejlődését a polgári célú nukleáris energetika területén, ezért külföldi partnerei, külföldön épülő atomerőművek személyzetének képzését is végzi, támogatva a Roszatom külgazdasági tevékenységét. Mindezt az egyetemekkel és a már említett konzorciummal együttműködésben. Emellett nukleáris szervezetek szakemberei számára is biztosítanak „tudásfrissítő” tréningeket a megfelelő intézményekben.

A MIFI koordinátorként és módszertani központként is ismert, amely külföldi szakembereket is képez.

 

Hogy lehet valaki diák?

Az orosz felsőoktatásnak nagy hagyományai vannak. A felsőoktatási intézményekben az alábbi okleveleket és diplomákat lehet megszerezni:

Alapképzés utáni diploma (BSc), ami egy állami diploma, amelyet általában négyéves képzés után vehetnek át a diákok. Ennek birtokában jelentkezhetnek mesterképzésre. A mesterképzés után van lehetőség a doktorképzésre. A mesterfokozatot (MSc) után általában kétéves képzéssel lehet megszerezni a doktori fokozatot. Amennyiben valaki a mesterképzést az alapképzéstől eltérő területen választja, erre csak különbözeti vizsgák után van lehetősége.

Oroszországban 1992 óta kizárólag az orosz a felsőoktatás nyelve, ezért a külföldiektől megkövetelik a TOERFL-I szintjét meghaladó nyelvtudást. Bővebben erről: www.langrus.ru/content/view/228/339

A külföldiek, akik nem beszélnek oroszul, jelentkezhetnek előkészítő képzésre, ami általában két félév. Ebben a képzésben az orosz nyelv mellett oroszul tanítják a választott tárgyakat. A külföldiek szerződéses formában tanulhatnak Oroszországban, az orosz kormány ösztöndíjának feltételeiről a helyi oktatási minisztérium mellett az Oroszországi Föderáció helyi nagykövetségei, illetve a humanitárius együttműködést koordináló Rosszotrudnyicseszto nevű szervezet képviselői adnak felvilágosítást.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére