Menu

Lemaradóban az Egyesült Államok

Atomenergia - Lemaradóban az Egyesült ÁllamokMiközben a francia és az orosz atomenergetikai vállalatok az atomenergia figyelem középpontjában vannak, amerikai vetélytársaiknak küzdeniük kell „a helyért a nap alatt” – írja egy a The National Interest amerikai magazin internetes honlapján megjelent elemzésében Ariel Cohen, a Heritage Foundation orosz és eurázsiai tanulmányokkal, valamint energetikával foglalkozó kutatója.

 

Francia a világ legnagyobb atomerőmű-üzemeltetője, az EDF, mint ahogyan az Areva is, amely a Föld jelenleg működő 440 nukleáris reaktorából 360 építésében vagy karbantartásában vett vagy vesz részt. A két cég nemrég együtt írt alá megállapodást nagy-britanniai atomerőmű-építésről, igaz, áraik magasabbak, mint az oroszokéi, akik – a Roszatom állami atomenergetikai konszern révén – 19 külföldi nukleáriserőmű-beruházásban érdekeltek. A Roszatom ráadásul nemrég kötött tízmilliárd dolláros szerződést Jordániával és 20-25 milliárd dollárért épít reaktorokat Törökországban – idézi az adatokat a cikk, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy csak az oroszok és a franciák kínálnak teljes körű, az építéstől az üzemeltetésen, a fűtőanyag-ellátáson, a hulladékkezelésen át a bontásig terjedő szolgáltatásokat.

Az Egyesült Államok viszont – hiába még mindig a világon legnagyobb az atomenergia előállításában – csak most zárja le azt a több mint harmincéves szünetet, amely során nem épített új reaktorokat. A palagáz jelentőségének növekedése által okozott gazdasági realitások, a túlszabályozás, az atomenergia termelése során keletkezett elhasznált fűtőelemek kezelésének működésképtelen rendszere és az olyan, negatív visszhanggal járó események, mint a fukusimai, a csernobili és a Three Miles Island-i erőműbalesetek megnehezítik az amerikai „nukleáris újjáéledést”. A vezető amerikai atomipari társaság, a japán többségi tulajdonban lévő Westinghouse például 8 milliárd dolláros szerződést kötött az AP1000-es technológia szállításáról Kínával, de azt késedelem, költségnövekedés és más viták kísérték. Még az is vegyes eredményeket hozott, ha az USA egy-egy tenderben bevetette politikai befolyását. Például Hillary Clinton volt külügyminiszter sem tudott áttörést elérni az atomerőmű-bővítésre készülő Csehországban – Ariel Cohen szerint részben azért, mert a Westinghouse nem tudja kellőképpen lokalizálni, azaz minél több helyi társaság bevonásával végrehajtani a beruházást, részben pedig a „Made in China pecsét” miatt. Kelet-Európában ugyanis ezekre különösen kényesek. Olyannyira, hogy a jelek szerint a nukleáris fűtőanyagok nemzetközi piacán is – francia és orosz vetélytársai javára – veszít részesedéséből a Westinghouse.

 

Fotó: westinghouselighting.com

Forrás: nationalinterest.org


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére