Menu

Magyar diákok a Roszatom Iskolájában

Magyar diákok a Roszatom Iskolájában
A Roszatom Iskolája 2017. december 2-13-a között szervezte legutóbbi nemzetközi, többnyelvű gyermektáborát Thaiföldön, melyen orosz, thaiföldi, vietnámi, indiai, cseh, indonéz, mongol és magyar gyerekek vettek részt.

 

A magyar fiatalok a Gerjeni Református Iskola és Óvodából, illetve a Kalocsai Szent István Gimnáziumból érkeztek.

A Roszatom Iskolája egyéb célkitűzései mellett elkötelezett olyan gyermektáborok szervezésében, amelyben különböző nemzetiségű gyermekek ismerhetik meg egymás kultúráját, illetve az orosz oktatási-tanulási módszereket. A táborok a különböző országokból érkezett diákoknak segít a nemzetköziség fejlesztésében, az együttműködésben, illetve a résztvevőkkel megismertetik az orosz nyelvet, elősegítik a kommunikatív kompetenciák erősítését.

A thaiföldi projekt 70 tanulót fogadott Thaiföldön, Phuketen, ahol a szálláshely néhány méterre volt a tengerparttól.

Ez azért is volt szerencsés körülmény, mivel számos tevékenységet, sportórákat  a homokos parton tartottak. Ráadásul itt nem csupán az úszás, a labdarúgás volt, ami szóba jöhetett, hanem a koncentrációt segítő feladatok is. Minden tevékenység , akár az Andaman-tengerparton, akár a tábor területén zajlott, azt segítette elő, hogy a diákok egymás segítésével, közösen gondolkodva oldják meg a feladatokat.

A tizenegy nap felejthetetlen élményt jelentett minden diák részére. Az első napok nyelvi nehézségeit leküzdve az ismerkedés gyorsan zajlott, hiszen a napi projektek nem sok szabad időt hagytak a gyerekeknek, akik reggel 9 órától este 11 óráig mutathatták meg tehetségüket, tanulhattak az iskola tanáraitól.   A pedagógusok a helyzetgyakorlatok közös megoldására buzdították a diákokatk , színházi- és bűvészelőadások készültek, ügyességi játékok és logikai projektek zajlottak. Mindenki megtanulta, hogyan illik reggelente köszönni oroszul, mongolul, csehül, indiaiul, magyarul – de ez csak a kezdet volt. Különleges, sokszor nehéz szófordulatok, közmondások kerültek a köztudatba. Kinek hogyan telik egy napja otthon, miket tanul, hogyan él, milyen tradíciókat követ – mindezek a titkok már nem voltak azok a tábor végére.

A diákok kirándulást tettek a phuketi Island Safari parkba, ahol elefántok hátán utaztak, illetve meglátogatták a közeli Buddha Suwankuha barlangtemplomát is.

Kivételes lehetőség volt a gerjeni és kalocsai tanulóknak a Roszatom Iskola.

A Föld túlsó felén kánikula, magas páratartalom, idegen arcok fogadták őket. Az elsődleges szabály szerint minden diák más országból érkezett társával került közös szállásra – ez is az ismerkedést, egymás életébe való betekintést segítette elő. Fontos szempont volt az is, hogy a különböző nemzetiségű tanulók bemutathassák, bemutassák saját országukat, annak jellegzetességeit, az ott élő embereket és kultúrájukat. A Magyarországról érkezett diákok bizonyították éleslátásukat, alkalmazkodóképességüket, különleges tehetségüket, rátermettségüket. A napi előadások során betekintést engedtek a magyar gondolkodásmódba, életformába. Minden táborlakó ízelítőt kapott a magyar ételek elkészítési módjába, láthatta gyönyörű néptáncunkat, hallhatta népdalainkat, érezhette mentalitásunkat és legfőképpen önzetlen barátságunkat.

A Roszatom Iskola nemzetközi tábor Thaiföldön elérte célját: életre szóló barátságok születtek, a fiatalok továbbra is tartják a kapcsolatot a technika adta lehetőségekkel élve.

A búcsúzás pillanatában egy emberként hangzott a táborlakóktól: Köszönjük, Roszatom Iskola!

 

További képeket a galériában lehet megtekinteni.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére