Menu

Magyar fejlesztésű kamerák védik a fúziós berendezést

Magyar fejlesztésű kamerák védik a fúziós berendezést
A jövő energiatermelésének kulcsa a fúziós reaktor, aminek fejlesztése kísérleti fázisban van. Az egyik legnagyobb berendezés, az európai fúziós kutatások egyik alappillére nyáron lép működésbe Németországban.

 

A reaktor működését felügyelő kamerarendszert az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban fejlesztették. A W7-X nevű sztellarátor Németországban épül, és 2015 nyarán tervezik az indítását. A W7-X-et tartják a világ legbonyolultabb fúziós berendezésének a mérete és a benne rejlő lehetőségek miatt. A W7-X-hez a magyar kutatók és mérnökök terveztek és építenek egy tíz kamerából álló, intelligens videomegfigyelő rendszert. Ennek már a berendezés elindulásának első pillanatától fontos szerepe lesz. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont szakemberei tavasszal végzik el a rendszer véglegesítését és tesztelését, hogy a nyári induláskor minden a legnagyobb rendben működjön majd.

A sztellarátor egy olyan berendezés, amely erős mágneses terekkel tartja össze a plazmát a szabályozott magfúzió létrehozásához. Ezt a berendezéstípust Lyman Spitzer találta fel 1950-ben, és a következő évben meg is épült az első példány a princetoni plazmafizikai laboratóriumban. A sztellarátor név arra utal, hogy a Napban lezajló reakciókat a Földön megvalósítva hozzák létre a szabályozott magfúziót, amellyel hatalmas mennyiségű tiszta (üvegházhatást és atomhulladékot nem produkáló) energia állítható elő.

A magyar videodiagnosztika rendszer feladata, hogy megvédje a berendezést a károsodástól, ha a reaktor esetleg nem megfelelően működik. A tíz kamerából álló rendszer az egész berendezés belsejét látja, és az áttekintő képek mellett képes egyes kritikus területek monitorozására, illetve az adatok valós idejű feldolgozására is. Az eredményeket ezután eljuttatja más rendszereknek, például a berendezés vezérlőrendszerének, amely a kameraképek alapján szükség esetén biztonsági leállást hajt végre.

 

Fotó: Berhnard Ludewig


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére