Menu

Magyar siker a Roszatom versenyében

Magyar siker a Roszatom feladatmegoldó versenyében
Sikeresen szerepeltek a Budapesti Műszaki és Gazdságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának energetikai mérnök mesterképzős és végzős hallgatói a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern TEMP elnevezésű feladatmegoldó versenyén.

 

Az internetes felületen zajló nemzetközi versenyben a magyar mérnökhallgatók – Germán Péter, Király András, Pintácsi Dániel és Szűcs Ferenc a Pakson is megvalósuló AESZ-2006-os típusú nyomottvizes 1200 MW-os 3+ generációs reaktor építési idejének csökkentésére vonatkozó javaslatokat dolgoztak ki. Tanulmányuk elnyerte a Roszatom tekintélyes szakembereiből álló zsűrijének tetszését és a magyar diákok bejuttottak a verseny április 28-i moszkvai döntőjébe. A fináléban a magyar diákok prezentálhatják elképzeléseiket a Roszatom és az orosz atomenergetikai ipar vezetőinek, köztük Szergej Kirijenko vezérigazgatónak. Ráadásul a gyakorlatközpontú megmérettetés nyomán kidolgozott sikeres műszaki megoldásokat akár meg is valósíthatják a Roszatom tagvállalatai. Az elmúlt években több sikeres TEMP-projekt valósult meg az orosz vállalatoknál.

A magyar csapat tagjai lehetőséget kaphatnak gyakornokként a Paks 2 projektben való részvételre. A vezető orosz műszaki egyetemek, köztük az MFTI, a MIFI több száz hallgatója mellett külföldi egyetemek diákjai is részt vettek a versenyben.

 

(A fotón a korábbi évek egyik csapata látható.)


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére