Menu

Neutronforrást szállít Temelínbe a TVEL

Neutronforrást szállít Temelínbe a TVEL
Másodlagos neutronforrásokat szállít áprilistól a csehországi temelíni atomerőműbe a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó társasága, a TVEL.

 

Az ilyen eszközöket a leállított atomreaktorok ellenőrzött újraindításánál használják. A megbízást azután kapta az orosz cégcsoport, hogy 2006-ban megnyerte a temelíni reaktorok üzemeltetője, a CEZ energetikai társaságaz üzemanyag-ellátásra kiírt tenderét. A versenyben részt vett a Westinghouse Electric (WEC) amerikai társaság is, amely korábban már szállított fűtőanyagkötegeket a létesítménynek.

A cégcsoport a Roszatom több ismert vállalatát és kutatóbázisát is bevonta a munkába. Az eszköz tervezésében és megépítésében részt vett az Afrikantov Gépipari Kísérleti Tervezőiroda, a Moszkvához közeli Obnyinszkban működő Fizikai Energetikai Kutatóintézet (FEI), a Szervetlen Anyagok Magastechnológiájú Kutatóintézete (VNIINM), az orosz fővárostól ugyancsak nem messze, Elektrosztal városában működő Gépgyártó Üzem, valamint a Kurcsatov Kutatóintézet is.

A TVEL nem csak Temelínbe – az ország áramellátásnak 15 százalékát biztosító, legnagyobb csehországi atomerőmű két, egyeként ezer megawattos reaktorába – szállít fűtőanyagot, hanem az orosz társaság lát el egy másik ilyen csehországi létesítményt is, amely Dukovanyban üzemel négy, az 1980-as évek második felében épült, VVER-440-es energiablokkal.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére