Menu

Nukleáris információs központok

Nukleáris információs központokA nukleáris információs központok a multifunkcionális kommunikáció alapjául szolgálnak. Céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét a nukleáris energetikával kapcsolatos ügyekre. Ilyen információs központokat a Roszatom állami konszern Oroszországon kívül külföldön is létrehozott már, ott, ahol épít vagy építeni tervez új atomerőműveket.

 

Minden központ egy csúcstechnológiás „színház”, ami a 3D-vetítés, a számítógépes infografika és animáció segítségével  interaktív módon, a látogató bevonásával adja át az atomenergetikával kapcsolatos információkat. A résztvevő így részesévé válik az atomenergetika virtuális valóságának.

A központokban 45 perces multimédiás előadás zajlik „A nukleáris energia világa” címmel. Az előadás nem feltétlenül a szakmai közönséget célozza meg, hanem főleg a fiatalokat, a diákokat, de a felnőttek számára is érdekes. Több kvíz-blokkot is tartalmaz és a jó válaszokért kapott jutalmak még izgalmasabbá teszik a látogatást.

A tájékoztató előadás támogatására a központok szakirodalmat, tájékoztató füzeteket és ajándéktárgyakat osztanak ki a látogatóknak. A fő programokon kívül vannak még csillagászattal, természetrajzzal és országismerettel kapcsolatos programok is angol, illetve orosz nyelven. Mindezek mellett a központok különböző célzott eseményeket – workshopokat, konferenciákat kiállításokat, stb. rendeznek az iskolásoknak, tanároknak, újságíróknak, a hatóságok képviselőinek, közéleti személyiségeknek, valamnit nukleáris létesítmények dolgozóinak.

Az első központ 2008. novemberében nyílt meg Tomszk városában. Jelenleg 16 központ van Oroszországban, amelyeket több mint 280 ezer ember látogatott meg eddig. Krasznojarszkban, Cseljabinszkben, Szentpéterváron, Uljanovszkban, Vlagyimirban és Szmolenszkben 2011-ben nytotta meg kapuit a központ. 2012-ben pedig Szaratovban avattak ilyen központot. De tavaly óta működik Hanoiban, Vietnamban és Mersinben, Törökországban, az épülő Akkuyu atomerőmű közelében is.

Tervezik ilyen központ létrehozésát Jekatyerinburgban és Minszkben, Belarusz fővárosában, valamint Bangladesben és Dakkában.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére