Menu

Nukleáris medicina

nukleáris medicina és izotópok

Mi az a nukleáris medicina?

 

A nukleáris medicina a radioaktív izotópokkal végzett orvosdiagnosztikai, terápiás és kutatótevékenység. A nukleáris medicina terápiás eljárása során általában részecskesugárzó radioizotópokat (legtöbbször béta-) használnak fel. Ezek a szervezetben 1-2 cm távolságon belül elnyelődnek és a célzott szöveteket károsítják.

Alapja a Nobel-díjas Hevesy György által kidolgozott nyomjelző (tracer) elv alkalmazása. Módszerei a korszerű betegellátásban nélkülözhetetlenek. A klinikai nukleáris medicina legújabb, rendkívül gyorsan fejlődő területe a PET. Minthogy a szervezet épitőköveit alkotó fontos elemeknek, a szénnek, az oxigénnek és a nitrogénnek csak pozitronsugárzó izotópjai vannak, a szervezet biokémiai folyamatai – a szénhidrát-, a fehérje-, a nukleinsav-anyagcsere – csak PET-tel vizsgálhatók. E felvételek a „slice of life”, az élet rétegfelvételei. PET-tel a biokémiai folyamatok kvantitatíve is követhetők, megállapítható: a tumorszövet egy grammja percenként hány darab glukózt, aminosavat, nukleinsavat használ fel.

Hevesy György 1920-től Koppenhágában dolgozott, ahol holland munkatársával a 72. rendszámú elem megtalálására törekedtek. Két évvel később sikerült előállítani, amivel a második magyar volt, aki elemet fedezett fel. 1926-ban a Freiburgi Egyetem fizika kémia tanszékére került, ahol 8 éven keresztül kutatott. 1943-ban neki ítélték a kémiai Nóbel-díjat „az izotópok indikátorként való alkalmazásáért”.

Kapcsolódó cikkeink:

Radioaktív ólom a rák ellen
Radioizotópok orvosi alkalmazása
A radioaktivitás mostoha sorsa
Radioaktivitás az egészségügyben

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére