Menu

Örömmel fogadták a paksi megállapodást

Örömmel fogadták a paksi megállapodást
A Paks környéki települések részben felkészültek az erőmű újabb két blokkjának építését jelentő gigantikus beruházásra, de sok még a teendő.

 

Az önkormányzatok szövetsége arra törekszik, hogy a környékben élőket elsősorban pozitív hatások érjék – mondta Gáncs István az Atomenergia Infónak nyilatkozva. Az atomerőművi blokkok építése jelentős hatással lesz a Paks környéki településekre. Ez a hatás pozitív és negatív is lehet. Az atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő települések – hét Bács-Kiskun megyei, hat Tolna megyei település – által alkotott Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás és a tagtelepülések érdeke, hogy elsősorban a pozitív hatások érvényesüljenek.

Gáncs István társelnök, Tengelic polgármestere szerint örömmel fogadták, hogy megszületett a megállapodás a paksi atomerőmű V. és VI. blokkjának építéséről, mert a döntés „józan és hosszú távú” gondolkodásra vall.

‒ Az, hogy tényként kezelhetjük a beruházás megvalósulását mindent felgyorsít – hangsúlyozta Gáncs István, aki úgy ítéli meg, hogy a legfontosabb a gazdaságra gyakorolt hatás, a munkahelyteremtés. Az erőmű 50-60 kilométeres körzetén belül óriási fellendülésre lehet számítani, hiszen rengeteg munkaerőre, beszállítóra lesz szükség.

A gigantikus beruházásra fel kell készülni ‒ hangsúlyozta, kiemelve, az a legfontosabb, hogy egy biztonságot szem előtt tartó szakmai gárda vezényelje a munkát. Szerinte az orosz technológia és szakemberek kivívták a bizalmat, hiszen biztonságosan működik a paksi atomerőmű és az orosz szakemberek több alkalommal nyújtottak segítséget a paksiaknak. A TEIT társelnöke arról is beszélt, hogy a társadalmi elfogadtatás is komoly kihívás. Ebben a munkában szervezetüknek húszéves tapasztalata van, de egy atomerőmű-építés az első kapavágástól az üzembe helyezésig számukra is komoly kihívás.

‒ Mindent el kell követni, hogy a környező települések ebből a legtöbbet profitálják – hangsúlyozta. Ezek a települések nagy részben készek arra, hogy otthont adjanak a beruházásra érkező munkaerőnek. A TEIT településeken az elmúlt években komoly infrastruktúrafejlesztés zajlott, ezért az orvosi rendelőtől kezdve az iskolán át a sportolási lehetőségig minden megfelelő színvonalú. A fejlesztésekhez a nukleáris létesítmények átadott pénzeszközei jelentős forrást biztosítottak. Ezek egy részét kommunikációra, a többit fejlesztésre fordíthatták az erőmű környékén lévő települések.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére