Menu

Orosz nukleáris üzemanyag Indiába

Orosz nukleáris üzemanyag IndiábaAz idén is szállít dúsított uránból készített fűtőanyag-pasztillákat a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőanyagokat gyártó cégcsoportja, a TVEL az indiai Haidarábádban működő Atomüzemanyag-központnak (NFC).

 

Az erről szóló megállapodást március 3-án írta alá a TVEL az indiai atomenergetikai kormányhivatallal. Az NFC-ben gyártják a fűtőanyagkötegeket a tarapuri atomerőmű számára. Az ott még 1969-ben üzembe helyezett két forralóvizes reaktorhoz 2000 óta Oroszország szállítja az üzemanyag-összetevőket. A tabletták az Elektrosztal városában működő Gépgyártó Üzemben készülnek, amelynek sok évre visszanyúló partneri kapcsolatai vannak az indiai szakemberekkel.

A paksi atomerőművet is üzemanyaggal ellátó TVEL szállít fűtőanyagot a kudankulami atomerőmű két – már elkészült és még átadás előtt álló – energiablokkjának is. Az erről megkötött szerződés a reaktorok üzemidejének végéig érvényes. Az orosz-indiai atomipari együttműködés keretében ugyancsak a TVEL biztosít urándioxidból gyártott üzemanyag-pasztillákat a radzsasztáni atomerőmű nyomott nehézvizes reaktoraihoz.

Az orosz cégcsoport nemrég tett közzé értékelést a tavalyi évéről. E szerint több mint hárommilliárd dollár értékű új szerződést kötött külföldi partnereivel, így a tíz évre szóló megrendelés állománya tízmilliárd dollár fölött maradt. A friss megállapodások értelmében a TVEL egyebek közt fűtőanyagot szállít Magyarország, Szlovákia és Finnország atomerőműveibe, valamint Hollandia, Üzbegisztán és Csehország kísérleti reaktoraiba.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére