Menu

Befejezték az ETVS-5 üzemanyag vizsgálatát

Oroszországban befejezték az ETVS-5 üzemanyag vizsgálatát
Oroszországban a Roszatom Vállalatcsoporthoz tartozó Szibériai Vegyi Kombinát befejezte az ETVS-5 típusú kísérleti nukleáris üzemanyag előzetes vizsgálatát.

 

Az új üzemanyagot három évig a Belojarszk-3, BN-600 típusú nátriumhűtésű gyorsreaktorban fogják majd tesztelni. A kevert urán-plutónium-nitrid üzemanyag egy prototípus üzemanyag a kísérleti demonstrációs Brest-OD-300 reaktorhoz, amely a Szibériai Vegyi Kombinát telephelyén fog megépülni. A tervek szerint 2016-ban kezdik el építeni a kísérleti ólomhűtésű gyorsreaktort, amely várhatóan 2020-ban üzemelni fog.

A Brest-OD-300 projekt a Roszatom úgynevezett „Áttörés” programjának a része, amelynek alapvető célja, hogy létrejöhessen egy technológiai „bázis” a jövőbeli zárt nukleáris üzemanyagciklus megvalósulása érdekében. Zárt üzemanyagciklus esetén jelentősen csökkenthető a kiégett nukleáris fűtőelemek és a radioaktív hulladékok mennyisége és ezek kezelésének a költségigénye is.

A „Brest” az orosz „ólomhűtésű gyorsreaktor” rövidítése. A típus tervei szerint a reaktorzóna átmérője 2,3 méter, a magassága 1,1 méter lesz és közel 16 tonna üzemanyagot fog majd tartalmazni. A típust az orosz BN-sorozat következő generációjának szánják. A szibériai telephelyen megvalósuló 300 MW teljesítményű blokk lehet az 1200 MW-os kereskedelmi célú blokknak az előhírnöke.

2014 augusztusában a SCC megkezdte a Brest-OD-300 nitrid üzemanyaggyár építését, amelynek üzembe helyezése 2018-ban várható.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére