Menu

Padok az olimpiára a Roszatomtól

Nem csak az olimpiai láng északi-sarki utazásának megszervezésével segíti a februárban kezdődő szocsi téli játékokat a Roszatom. - padok téli oli
Nem csak az olimpiai láng északi-sarki utazásának megszervezésével segíti a februárban kezdődő szocsi téli játékokat a Roszatom.

 

Az orosz állami atomenergetikai konszern gépipari társaságához, az Atomenergomashoz tartozó Petrozavodszkmas öntőüzemében 250 darab utcai padhoz készítettek vas tartóelemeket. Az öntödében korábban már Szentpétervár és Kronstadt városa számára is gyártottak díszkerítéseket, lámpaoszlopokat és korláttartókat. Az idei októberi, novemberi hónapban az üzem összesen négyezer pár, különböző mintájú öntöttvas elemet állított elő a köztéri padokhoz. Ezekből 250 darab a 2014-es téli olimpia fővárosába, Szocsiba kerül majd, a többit pedig a moszkvai Szokolnyiki park átfogó rekonstrukciója során használják fel a park látogatóinak nagy örömére.

 

Mit tudunk a Szocsiban rendezendő téli olimpiáról?

A 2014. évi téli olimpiai játékokat, hivatalos nevén a XXII. téli olimpiai játékok 2014. február 7. és február 23. között rendezik meg az oroszországi Szocsi városában. Oroszország még soha nem rendezett téli olimpiát, de korábban mindenki emlékezhet rá, hogy a Szovjetunióban, Moszkvában volt már nyári olimpia 1980-ban.

Szocsi városa a NOB 119. ülésén, 2007. július 4-én Guatemalavárosban nyerte el a XXII. Téli Olimpiai Játékok rendezési jogát. A szavazás első fordulója után Pjoncsang 36, Szocsi 34, Salzburg 25 eredményt ért el, így az osztrák város kiesett. A második fordulóban már Szocsi 51:47 arányban elnyerte a téli játékok rendezési jogát. Ezenkívül még 4 város pályázott: Jaca, Almati, Szófia, Botzsomi. A program egyébként nemzeti üggyé vált Oroszországban. Még az is felmerült, hogy az olimpiai lángot felvinnék a Nemzetközi Űrállomásra.

 

Fotó: pzm.su

 

Kapcsolódó cikkek:

Olimpiai „résztvevő” lett a Roszatom
Az Északi-sarkra indult az olimpiai láng
Olimpiai láng


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére