Menu

Paks 2 – szakemberképzési megállapodás született

Paks 2 - szakemberképzési megállapodás született - Nukleáris szakemberek képzéséről írt alá szándéknyilatkozatot a Roszatom orosz Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
2015. február 17-én Vlagyimir Putyin, az Oroszországi Föderáció elnökének Magyarországon tett munkalátogatása keretében írták alá a Roszatom Állami Atomenergetikai Vállalatcsoport és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti, a nukleáris energetikában dolgozó szakemberek képzéséről szóló együttműködési szándéknyilatkozatot.

 

A dokumentum alapja az Oroszországi Föderáció kormánya és Magyarország kormánya közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló, 2014. január 14-én aláírt egyezmény, amely előirányozza a szakemberek képzését és továbbképzését a magyar fél által igényelt mértékben.

A megállapodást orosz részről Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója, a magyar kormány nevében pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere látta el kézjegyével. A dokumentum értelmében az aláíró felek kifejezték szándékukat az atomenergetikai együttműködés kiszélesítésére a szakemberek oktatásában, a tudományos munkában, valamint közös oktatási programok szervezésében.

A magyar fél számít arra, hogy az atomerőmű építésében és majdani üzemeltetésében résztvevő szakemberek oroszországi tanulmányutakon vehetnek részt, és ennek köszönhetően korán megismerik az új blokkok technológiáját. Az egyetemi szintű atomenergetikai képzés területén aláírt együttműködési szándéknyilatkozathoz kapcsolódó további megállapodások azt is lehetővé teszik, hogy a magyar egyetemi hallgatók oroszországi képzésekben vegyenek részt. A megállapodás értelmében sor kerülhet az egyetemi oktatók csereprogramjára és a tudományos területen közös kutatási programokban való együttműködésre is mód nyílik.

A jövőben további közös programokról szóló kiegészítő megállapodásokat írhatnak alá az együttműködésben érintett szervezetek.

 

Fotó Koszticsák Szilárd MTI


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére