Menu

Paks testvérvárosa lett Novovoronyezs

Paks testvérvárosa lett Novovoronyezs
Testvérvárosi kapcsolatra lépett egymással a két atomváros, Paks és az oroszországi Novovoronyezs.

 

Testvérvárosi kapcsolatra lépett egymással a két atomváros, Paks és az oroszországi Novovoronyezs. Az erről szóló megállapodást az orosz városban írták alá, ahol közös vezetőségi ülést tartott a nukleáris létesítmények övezeteiben működő önkormányzatokat, az atomerőművek igazgatóit, parlamenti képviselőket és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern delegáltjait összefogó alapítvány, az oroszországi Atomerőmű-környéki Területek Szövetsége és a Paksi Atomerőmű 12 kilométeres körzetében fekvő települések által létrehozott Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás (TEIT).

Az értekezlet résztvevői egy sor, a Roszatom segítségével épített vagy felújított városi létesítmény – például a Tudás tere vagy a Kultúra Palotája – mellett ellátogattak a novovoronyezsi atomerőmű épülő új energiablokkjaihoz is. Ezek ugyanis referenciaként szolgálnak a tervezett paksi bővítéshez. Novovoronyezsben, ahol 1964 és 1980 között öt reaktor épült, és jelenleg közülük három működik, a 2007 óta zajló beruházás során két új, AESZ-2006 típusú, VVER-1200-as, nyomottvizes reaktorral felszerelt erőműblokk kialakítása zajlik.

A most aláírt testvérvárosi memorandum értelmében Novovoronyezs és Paks egyebek közt rendszeres tapasztalatcserét folytat arról, hogy a nyilvánosság, az átláthatóság elvének megfelelően miként tájékoztatják a lakosságot az atomenergetikával kapcsolatos ügyekről. Erősítik a bizalmat az ágazat iránt, együttműködésre törekednek a gazdasági-kereskedelmi, a tudományos-technikai és a humanitárius-kulturális területen, az iparban, a kis- és középvállalkozások között, a kultúrában, az oktatásban, az ifjúságpolitikában, a sportban és az egészségnevelésben is – áll a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern honlapján megjelent összefoglalóban. A novovoronyezsi atomerőmű közleménye ehhez azt is hozzátette, hogy az aláírók az önkormányzati végrehajtó szervek és a környékükön lévő atomerőművek együttműködésével kapcsolatos tapasztalataikat is készek megosztani egymással.

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló magyar-orosz megállapodás nyomán a testvérvárosi memorandum logikus folytatása a két ország együttműködésének – mutat rá a beszámoló, amely szerint Süli János paksi polgármester hangoztatta, hogy a város atomerőművének munkatársai már negyven éve járnak Novovoronyezsbe tanulni, továbbképzéseken vesznek részt. A szovjet szakembereknek köszönhetően épült fel a paksi négy blokk, amely Európa legjobbjai közé tartozik és máig működik – idézi a tájékoztatás a paksi polgármestert, aki azt is kijelentette, hogy városának szüksége van a Novovoronyezsben összegyűlt tapasztalatokra.

Andrej Revkov, Voronyezs megye önkormányzatának első elnökhelyettese ugyancsak kiemelte, hogy azonos típusúak lesznek az épülő novovoronyezsi és a tervezett paksi erőműblokkok. Szerinte a testvérvárosi kapcsolat kialakítása fontos lépés, mivel segíti a gyakorlati együttműködést, és bővítheti a magyar-orosz kapcsolatok lehetőségeit is.

 

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére