Menu

Paks újabb lehetőséget kapott

Hajdú János - Paks újabb lehetőséget kapottPaks polgármestere, Hajdú János szerint a moszkvai megállapodás nyomán Paks városa újabb lehetőséget kapott, ami át nem ruházható felelősséggel társul.

A város a bővítéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok ütemezésére és koordinálására munkacsoportot alakít.

‒ Hozzászoktunk, hogy Magyarországon szinte minden szakmai kérdést átpolitizálnak vagy politikai témává tesznek. Így történik ez ebben a kérdésben is, holott korábban – 2009-ben – példás parlamenti egység volt a bővítés előkészítésének engedélyezésére. Az ország energetikai függőségének csökkentése nemzeti kérdés, amiben politikai hovatartozástól függetlenül meg kell egyezni – fogalmazta meg Hajdú János. Paks polgármestere azt mondta, a hírek hallatán első gondolata az volt, hogy vajon meg tudnak-e felelni a feladatnak. Paks városa újabb lehetőséget kapott, de egyúttal egy át nem ruházható felelősség is hárul rá.

– Nem szoktunk megijedni a munkától, de ami ránk vár, az egy tartós, rendkívül összetett és nem minden részletében pontosan tervezhető feladat – emelte ki.

2010-ben “Városfejlesztési feladatok az atomerőmű bővítésének előkészítésére” címmel tanulmányt készíttettek, amelyben a helyzetfeltárás után számba vették az építés és az üzemeltetés időszakában felmerülő városi feladatokat. Az input adatok pontos ismerete nélkül tematikusan, illetve becsült adatokra támaszkodtak. Ezt a munkát folytatják a beruházó, a projektcég vagy annak szakmai partnereként.

A város a bővítéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok ütemezésére és koordinálására – az év első felében – munkacsoportot alakít. – Mindez természetesen csak akkor lesz megfelelően hatékony és eredményes, ha minden, a város szempontjából releváns információ a rendelkezésünkre áll és megfelelő támogatással, erőforrással rendelkezünk – hangsúlyozta Hajdú János.

Az erőmű egyre magasabb elvárásokat támasztott a városi közlekedés, az egészségügy, a sportolási- és szabadidős tevékenységek iránt. A polgármester azt mondta, Paks az elmúlt 30 évben folyamatosan igyekezett megfelelni ennek. – Talán ma már el is mondhatjuk, hogy a „high-tech” nukleáris ipar segítségével a hajdani mezőváros az „energia fővárosa” lett. Mint kiemelte, ez a döntés azonban nem csak Paksról és a kistérségről szól. A Dél-Dunántúl és a Mezőföld XXI. századi közlekedésfejlesztésével, a telekommunikáció és az információs technológia termelési tényezővé válásával, kitágult a munkaerőpiaci tér.

 

Fotó: Kövi Gergő


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére