Menu

Paksi villamosenergia

villamosenergia

Érdekességek a paksi atomerőműről.

 

A paksi atomerőmű a 4 energiatermelő reaktorával az ország villamosenergia-termelésének 40 százalékát adja. Ez az arány Franciaországban 70 százalék, Németországban 30 százalék.

A paksi atomerőmű 4 darab, egyenként 440 MW-os úgynevezett VVER 440/V 213 típusú nyomottvizes, kétkörös blokkból áll. Egy reaktorhoz 2 darab 220 MW-os gőzturbina tartozik. A gőzturbina háromházas, egy nagynyomású és két kisnyomású kettős áramlású házból áll, közbenső cseppleválasztóval és túlhevítővel, két megcsapolással, kondenzációs berendezéssel. A turbinába belépő frissgőz 44 bar nyomású, 255 °C hőmérsékletű telített gőz. A reaktor névleges terhelés mellett egy üzemanyagtöltettel kb. 7000 üzemóráig működhet, ezt követően a reaktor aktív zónáját át kell rakni.

A blokkok névleges teljesítménye 2009 óta 500 MW, a folyamatos üzemidő csaknem 8000 óra/év lett. A folyékony radioaktív közegek (víz) tisztítása kétféle: ioncserés és desztillációs eljárással történik. A gáznemű radioaktív közeget aerosolos és adszorpciós szűrők tisztítják. A gázok megfelelő tisztítás után a szellőző kéményen keresztül jutnak a szabadba. A folyékony és a szilárd hulladékok térfogat-csökkentés után kerülnek a végleges tárolókba.

Az erőmű frissvízhűtésű. A hűtővizet a Dunából nyerik. A reaktor biztonsági feltételei miatt háromféle hűtővízrendszer létesült. A kondenzátor-hűtővízrendszer, a technológiai hűtővízrendszer és a biztonsági hűtővízrendszer. A kondenzátor hűtővízrendszer 8 darab hűtővízszivattyút tartalmaz, egyenként 46800 köbméter/óra teljesítménnyel.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére