Menu

Párbeszéd Paksról

Párbeszéd Paksról
Paksról az igazság! címmel, a paksi bővítésről tartott nyilvános párbeszédet április 29-én az Egyetemközi Kollégium.

 

A több egyetem hallgatóinak részvételével alakult Egyetemközi Kollégium rendezvényének alapvető célja az volt, hogy a Paks2-vel kapcsolatban felmerülő és gyakran vitatott kérdéseket tisztázza. A szervezők így egy „citizen’s jury” jellegű nyilvános eljárás keretében szerettek volna választ kapni kérdéseikre az egymástól eltérő nézeteket valló szakemberektől úgy, hogy igazolják: lehet még a témában nyilvános párbeszédet lefolytatni.

A tematikai részekre bontott rendezvényre meghívott szakértők energetikai, gazdasági és politikai kérdésekre válaszoltak a beruházással kapcsolatban és a jelenlévők egyöntetű véleménye szerint leginkább érdekes és sok újdonságot magukba foglaló előadások az energetikai és a gazdasági szekcióban hangoztak el.

Az atomenergiainfo.hu, azaz az általunk delegált szakértő Hárfás Zsolt már több cikkében is kifejtette, hogy szerinte a paksi beruházásnak nem volt más reális alternatívája, és hogy a kormány mindent összevetve jó döntést hozott, amikor üzletet kötött az orosz féllel, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel. Szakértőnk bemutatta számításait, amely alátámasztotta, hogy Paks 2 kifejezetten olcsó atomerőmű lesz, a Roszatom pedig azért képes jó áron adni a reaktorokat, mert a cégnek világszerte rengeteg atomerőmű-építési megrendelése van, így másoknál sokkal könnyebben tudja optimalizálni a költségeit. Az oroszok megbízható építők, nem késnek és nem szokásuk a költségtúllépés sem.

Szakértőnk kiemelte, hogy nagyon örült a felkérésnek, hiszen véleménye szerint az új paksi blokkok építésével kapcsolatban széleskörű és tényszerű társadalmi tájékoztatásra van szükség annak érdekében,hogy a közvélemény is világos képet kapjon arról, miért elengedhetetlenül szükséges, hogy megépüljenek az új paksi blokkok.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére