Menu

Rekordot állítottak fel az orosz atomerőművek

Rekordot állítottak fel az orosz atomerőművek. Rekord mennyiségű áramot termeltek tavaly a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern oroszországi nukleáris erőművei. 
Rekord mennyiségű áramot termeltek tavaly a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern oroszországi nukleáris erőművei.

 

A 2014-es teljesítményük 180,458 milliárd kilowattóra volt, ami jócskán meghaladta ez egy évvel korábbi, 172,2 milliárdos szintet. A szövetségi árhivatal által támasztott 168,3 milliárd kilowattórás kormányzati elvárásokat már 2014. december 11-én, a Roszatom célkitűzését (175 milliárd kilowattóra) pedig 2014. december 21-22-ére virradó éjszakára teljesítették az erőművek.

Az elmúlt év kulcsfontosságú eseménye volt a Rosztovi Atomerőmű 3. számú energiablokkjának üzembe helyezése – a reaktort 2014. december 27-én kapcsolták rá az országos energetikai hálózatra.

2011-ben és 2012-ben ugyancsak csúcsot állítottak föl az atomreaktorok Oroszországban, 2013-ban viszont 3 százalékkal visszaesett az összteljesítményük, mert kiderült, hogy deformálódtak az RBMK (Reaktor Bolsoj Mosnosztyi Kanalnij), azaz a csatornatípusú, nagy energia-kimenetű reaktorok grafitkötegei. A Leningrádi Atomerőmű 1. számú energiablokkjában azonban sikerült kidolgozni a helyreállítás technológiáját, így elkészítették és használatba vették az ehhez szükséges berendezést.

Oroszországban jelenleg tíz atomerőműben 33 reaktorblokk állít elő energiát. Ezek adják a villamosáram-termelés 16 százalékát, de a nyugati országrészben ennél is magasabb, 30 százalékos a részesedésük.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére