Menu

Segítene Fukusimában a Roszatom

Segítene Fukusimában a Roszatom
A Roszatom „műszaki és gazdasági szempontból is hatékony fejlesztéseket” ajánlott fel Tokiónak a fukusimai reaktorbaleset következményeinek felszámolására – közölte az orosz állami atomenergetikai konszern, miután a vezérigazgatója Japánban tárgyalt.

 

Alekszej Lihacsov a múlt héten járt a távol-keleti szigetországban, és egyebek közt Fukusimába is ellátogatott. A megbeszéléseken olyan közös projektekről is szó volt, amelyek segíthetik a megolvadt fűtőanyag eltávolítását a megsérült reaktorblokkokból.

Nemrég jelentették be, hogy egy tenderen a Roszatom radioaktív hulladékok kezelésével és atomobjektumok leszerelésével foglalkozó leányvállalata, a RoszRAO és az ugyancsak az orosz atomóriáshoz tartozó külkereskedelmi társaság, a nemzetközi piacon Tenex néven ismert Tyehsznabekszport alkotta konzorciumot választotta ki a Mistubishi kutatóintézet arra, hogy kifejlesszenek egy a fűtőanyag-töredékek felkutatását szolgáló neutronérzékelőt.

A projekt célja az, hogy a Fukusima-1 atomerőmű reaktorterének vizsgálatára olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel a neutronsugárzásuk alapján lehet azonosítani a fűtőelemdarabokat – magyarázta Szergej Florja, a RoszRAO innovációs tervezőirodájának vezetője.

Szavai szerint a japán fél arra számít, hogy a munka eredményeként megalkotják egy ilyen kutatórendszer kísérleti példányát, amelyet ki lehet próbálni valamelyik fukusimai reaktorblokkban.

A találkozókon más együttműködési lehetőségekről, például arról is szó volt, hogy a japán és az orosz atomipar harmadik országokban zajló projektekben is összefog. Lihacsov másutt is lát kooperációs lehetőséget. „Természetesen nem korlátozzuk az energetikára a békés atom-együttműködést. Japán kollégáink és mi is komolyan foglalkozunk a sugárgyógyászattal, az atomtechnológia alkalmazásával, például a mezőgazdaságban. Nagyon remélem, hogy ez az együttműködés is felkelti majd a partnereink érdeklődését” – mondta a látogatást értékelve.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére