Menu

Segíti az olajkutatást a Roszatom

Neutrongenerátor segít az olajkutatásban - Atomenergia info

Különleges, földtani, bányászati kutatásokban alkalmazható neutrongenerátort fejlesztett ki a Roszatom egyik leányvállalata, az uráli Szverdlovszki területen lévő Lesznojban működő Elektrohimpribor Kombinát (EHP).

 

Az ilyen berendezéseket a földgáz- és kőolajlelőhelyek atomfizikai módszerekkel történő felderítése és kiaknázása során használják – áll a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentésében.

Ezek között a módszerek között jelentős szerepe van az úgynevezett neutronimpulzusos karotázsnak (azaz a kőzetmintavételt helyettesítő geofizikai méréseknek), amely a neutronok és a másodlagos gammasugárzás különleges behatoló képességének köszönhetően ott is sikerrel alkalmazható, ahol a furatok hagyományos geofizikai vizsgálata kevéssé hatékony.

„Az Elektrohimpribor Kombinát kibocsátotta az első sorozat MFNG-601 típusú, többfunkciós neutrongenerátort, amelynek most zajlik és január közepéig tart a teljesítményvizsgálata” – áll a vállalat közleményében.

Az EHP azt is tudtul adta, hogy készen áll konkrét lelőhelytípusokra alkalmazható generátorok gyártására, és a termelést évi száz darabra tudja felfuttatni.

Feltételezhetően a Gazprom Nyefty alkalmazza majd elsőként lelőhelyein az új berendezést. Legalábbis erre utal, hogy az olajtársaság és a Roszatom nemrég tárgyalt a tudományos-műszaki együttműködésről.

Az EHP a Roszatom különleges termelési-technológiai egysége, amely elsősorban az atomarzenálhoz kapcsolódó, állami hadiipari megrendeléseket teljesít. Ugyanakkor a kőolaj-kitermelésben, a villamos energetikai komplexumokban és a geofizikában alkalmazott termékeket, valamint orvostechnikai berendezéseket is gyárt, és 47 kémiai elem összesen 210 különböző izotópjának az előállítási technológiája van a birtokában.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére