Menu

Szárazjégsugárral a szennyeződések ellen

Szárazjeges technológia - Szárazjégsugárral a szennyeződések ellen

Új tisztítási módszert próbáltak ki az oroszországi Kola Atomerőműben: szárazjég-granulátumok nagynyomású sugarával szabadítottak meg a szennyeződésektől egy berendezést.

 

A balakovói és a novovoronyezsi erőműben már meghonosított, új technológia hatékonyabbá teszi a karbantartási munkákat, és ezzel növeli az egész létesítmény termelékenységét. Jelenleg hagyományos, pneumatikus és elektromos eszközökkel tisztítják a fémfelületeket, ennek során azonban gyakran sok por és csiszolóanyag-szemcse kerül a levegőbe, ami károsan hathat az adott berendezés működésére.

Az éppen karbantartásra leállított nagynyomású fűtőberendezés géptestén végezték el a tesztelést, amelynek eredményét elemezve megállapították, hogy egészen a fém alapig sikerült eltávolítani a szennyeződéseket a felületről, mégpedig anélkül, hogy a berendezés hőmérséklete megemelkedett volna.

Az újonnan bevezetett módszer az eddig használtnál tisztább módszer, amely az ismert szennyeződések, így az olaj, a zsír, a festékek és a polimerek eltávolítására is alkalmas, továbbá ökológiai szempontból is biztonságosabb – mondta Vlagyimir Matvejev, a Kola Atomerőmű főmérnöke.

A szárazjeges technológia előnyei közé tartozik az is, hogy nem követeli meg víz és oldószerek alkalmazását, megkönnyíti a sérülékeny felületek tisztítását, és a korábbiaknál kevésbé munkaigényes.


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére