Menu

TEMP – Bemutatkoznak a magyar versenyzők

TEMP – Bemutatkoznak a magyar versenyzők
Mint már korábbi cikkünkben hírül adtuk, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának végzős hallgatói komoly sikereket értek el a TEMP elnevezésű feladatmegoldó versenyen, amit a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern indított.

A következő megmérettetésük 2015. árpilis 28-án lesz Moszkvában, ahol a négy hallgató prezentálni fogja az általuk készített feladatmegoldást. Cikkünkben kicsit közelebbről is bemutatjuk a versenyzőket (fényképek a felsorolás sorrendjében), akik tanulmányaikra és szakmai tapasztalataikra is kitérnek.

German Péter másodéves hallgató az energetikai mérnök mesterképzésen. Tanulmányait atomenergetikai szakirányon folytatja, tapasztalatai az atomerőművek biztonsági elemzésére és különböző szerkezeti anyagok aktivációjának számítására terjednek ki. Szakmai gyakorlatát a Nukleáris Biztonságtechnikai Kutatóintézetben (NUBIKI) és a svájci Paul Scherrer Institut-ban töltötte. 2014 tavasza óta mind magyar, mind angol nyelvű kurzusokhoz tartozó laborgyakorlatok vezetőjeként tevékenykedik, valamint a zárthelyi dolgozatok készítésében és javításában is segédkezik. A BSc-s tanulmányai során kutatási területként a sóolvadékos atomerőművekkel kapcsolatos termohidraulikai és reaktorfizikai számításokat választotta, és ezek alapján TDK dolgozat és végül a szakdolgozat is készült. Péter jelenleg folyékony ólommal hűtött gyors neutron spektrumú atomreaktorok reaktorfizikai számításaival foglalkozik. Tanulmányain kívül szívesen rajzol és gitározik, de kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a fallabdázás és a virtuális játékok is.

A csapatnak Király András végzős hallgató is tagja, aki mocsai születésű. Tanulmányait a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar környezetmérnök szakán kezdte el, majd a második évben a Gépészmérnöki Kar energetikai mérnöki szakára iratkozott be, amit párhuzamosan végzett el a vegyipari energetikai szakiránnyal. Jelenleg mesterképzésen tanul az energetikai mérnök szak hő- és villamosenergia-termelés szakirányán. Kutatásai elsősorban a membrántechnikához kapcsolódnak, de korábban termálvizek fűtési célú hasznosításához kapcsolódóan végzett keménységcsökkentési kísérleteket nanoszűrőkkel, amikből szakdolgozatot, TDK és OTDK munkát, valamint idegen nyelvű publikációkat is készített. A folyadék-szeparációs ultraszűrő membránok eltömődéséből írta második szakdolgozatát és a versenyre való készülés mellett az atomerőművek vízüzemével kapcsolatban készít diplomamunkát. Tanulmányai mellett két éve dolgozik a General Electric vízüzletágának Európai Kutatóközpontjában vegyészmérnök gyakornokként. Munkái mellett még van ideje a kikapcsolódásra is, legszívesebben zongorázik, asztaliteniszezik és fallabdázik.

Pintács Dániel másodéves energetikai mérnök hallgató mesterképzésen, ahol szakiránya a hő- és villamosenergia-termelés. Szabadidejében, ha lehet, fallabdázik, túrázik és zenél. Kutatásai a hulladékok energetikai hasznosítására terjednek ki, melyekből idegen nyelvű publikációk is készültek. Emellett a nukleáris energetika is az érdeklődési területei közé tartozik, ami egy 2012-es oroszországi innovációs fórumon való részvételre ösztönözte. Egyetemi tanulmányai mellett számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet aktív tagjaként igyekszik bővíteni szakmai ismereteit, ezért 2010 óta tagja az Energetikai Szakkollégiumnak, melynek munkáját korábban elnöki tisztségben, majd a Szakmai Tanácsadó Testület tagjaként támogatja. Ugyancsak tagja az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), valamint az Association of Energy Engineers (AEE) nemzetközi szakmai szervezeteknek, ahol a magyarországi hallgatói tagozat elnöki pozícióját is betölti. Mindezek mellett a Persecutor Kft.-nél dolgozik egyetemi és önkéntes minőségben kutató-fejlesztő mérnökként.

A csapat további tagja Szűcs Ferenc is, aki a Műegyetemen energetikai mérnök mesterszakon. Jelenleg a hő-és villamosenergia-termelés szakirányon hallgató, de az erőművi körfolyamatok optimalizációja és szimulációja, valamint a nukleáris energetika iránt is nagy érdeklődést mutat. 2013 óta tagja a Magyar Energetikai Társaságnak, ahol a programokon és szakmai látogatásokon kívül a programok szervezésében is aktívan tevékenykedik. Közreműködött továbbá a 2014. április 2-án megrendezett HUNGEXPO 33. CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás keretében lebonyolított településenergetikai, XII. Energia Műhely rendezvényen, a 2014. szeptember 27-én megtartott Magyar Energia Szimpóziumon, illetve a 2015. február 10-én megrendezett Globális gázpiaci változásokról szóló XIV. Energia Műhelyen. 2014. április 22-én Vácon az IBM Data Storage System Kft.-nél a Magyar Energetika Társaság Ifjúsági Tagozatát képviselve előadást tartott Paks II-ről energetikai szemmel, valamint 2014. október 30-án angolul prezentált az IBM Hungary ISCC Kft. Köztelek utcai irodájában Electric cars címmel. Nukleáris energetika iránti érdeklődése vezette arra az elhatározásra, hogy részt vegyen a Roszatom projektjében. Mindezen tevékenységek mellett szabadidejét legszívesebben olvasással, filmnézéssel és biciklizéssel tölti.

Sok sikert kívánunk nekik!

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére