Menu

Templomkupolát aranyoznak a Roszatom technológiájával

Templomkupolát aranyoznak a Roszatom technológiájával
A Roszatom szakemberei is segítséget nyújtanak egy nyugat-szibériai pravoszláv templom építéséhez.

 

Az Omszk megyében lévő Bolserecsje településen zajlanak a munkálatok, amelyekben az orosz állami atomenergetikai konszern műszergyártó üzemének termékét is használni fogják. Az uráli Cseljabinszk közelében lévő Trjohgornij városban működő vállalat gyártmánya a kupola aranyozásában, pontosabban aranyszínűvé változtatásában kap szerepet. Merthogy a munkálatok során nem nemesfémet használnak.

Az anyag neve titán-nitrid, amit a Roszatom műszergyártó üzemében állítanak elő.

„Legalább ötven év garancia van rá, a borítás tulajdonságai nem változnak a különböző időjárási viszonyok közepette, beleértve az ipari városokban uralkodó körülményeket is” – jelentette ki Szergej Haliullin, a kupolát kivitelező cég vezérigazgatója. Azt is hozzátette, hogy az aranyszínű borítást fél milliméter vastagságú, rozsdamentes acéllemez adja, amelyre vákuumkamrában kerül fel a bevonat, méghozzá mindössze 0,6 mikronnyi titán-nitridből.

A korszerű anyag lehetővé teszi, hogy évtizedeken át ragyogjon – írta nemrég az Nasa Irtisszkaja Pravda című regionális újság internetes portálja. A lap beszámolt arról, hogy a templom falai már állnak, és a szakemberek hozzáláttak a kupola szereléséhez. A hagymaformájú, 9 méter átmérőjű szerkezet váza acélból készült, vagyis megbízható tartós és sokkal könnyebb (a maga öt tonnájával negyedannyit nyom), mint a hagyományos, fából ácsolt változatok, ráadásul sokkal rövidebb időt igényel az elkészítése is – mondta Haliullin.

 

Fotó: Alekszandra Vlaszenko


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére