Menu

Turizmus a jég hátán

Turizmus a jég hátán
Nyáron újraindul az északi-sarki turistaszezon – mégpedig mindjárt egy rekorddal.

 

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atommeghajtású jégtörőket üzemeltető vállalata, a Roszatomflot az idén minden korábbinál több utazást szervez „a Föld tetejére”. Az 50 let pobedi (A győzelem 50 éve) nevű hajó hétszer teszi meg az utat, és – mint a vállalat vezérigazgatója, Vjacseszlav Ruksa elmondta – mindannyiszor csaknem telt házzal. Ez pedig több mint nyolcszáz vendéget jelenthet. Az orosz polgári nukleáris flotta legfiatalabb és egyben legnagyobb (159 méter hosszú és harminc méter széles) hajójának fedélzetén ugyanis 120 turista fér el.

Pedig borsos ára van egy ilyen, általában tíznapos kirándulásnak: a kajüt kényelmétől függően, személyenként 25-40 ezer dollár a részvételi díj, ám így is bőven van érdeklődő, Ruksa tájékoztatása szerint elsősorban Ázsiából, de Európa szinte minden országából is. Ezért aztán a Roszatomflot letett arról a korábbi tervéről, hogy leáll a turistautakkal, mert azok nem vágnak a társaság profiljába. Ebből a tevékenységből a vállalat nyereségének 3-5 százaléka származik, így akkor hagynak fel vele, ha gazdaságilag már nem éri meg – mondta a vezérigazgató.

Az első északi sarki hajótúrát 1990-ben indította a Roszatomflot, amely így hasznosította hajóparkjának szabad kapacitásait. Akkor három hajó, a Rosszija, a Szovjetszkij Szojuz és a Jamal szállította a turistákat a jégtáblák között, aztán 2007-től már csak az 50 let pobedinak maradt ez a feladat. A hajó útközben érinti a madárkolóniáiról és a tengeri állatok pihenőhelyeiről ismert Ferenc József-föld szigetcsoportot, a legbátrabbak és a legedzettebbek pedig az Északi-sarkon egy lékben megmártózhatnak a Jeges-tenger vízében is.

 


Hozzászólások

ugrás az oldal tetejére