Menu

Újra Magyarországon az „atomkölykök”

Újra jönnek az atomkölykök - Atomenergia info - Hírek

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nemzetközi gyermekművészeti projektje idén is lehetőséget adott 75 orosz és külföldi gyermeknek, köztük négy magyar fiatalnak, hogy három hét próba után színre vigyenek egy látványos musicalt.

 

A Csak egy nyári eső című musical bemutatója augusztus 11-én 17 órai kezdettel a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban, illetve augusztus 14-én szintén 17 órakor a Kalocsai Színházban lesz.

A különleges előadást tapasztalt színházi szakemberek vezetésével három hét alatt állították színre. A történet egy ifjú diákról szól, aki egy nagyvárosba kerülve a legváratlanabb helyzetekkel találja szembe magát, miközben válaszokat keres a kérdéseire. Ahogy a musicalekben szokásos, nem maradhat ki a szerelmi szál sem, és magától értetődő a csillogás, a sodró zene és a kiváló koreográfia. Az előadást orosz és angol nyelven adják elő a gyerekek, köztük a paksi Krickij László, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulója.

A gyermekművészeti projekt résztvevői minden évben előzetes válogatás után kerülnek a csapatba, majd a táborba érkezés után a tapasztalt pedagógusok választják ki a szerepekre a gyerekeket. A projekt sajátossága, hogy a tábor minden résztvevője kap valamilyen szerepet. A külföldiek a saját anyanyelvükön beszélnek, adnak elő dalt, vagy éppen táncolnak.

Újra jönnek az atomkölykök - Atomenergia info

A NucKidset ismert profik segítették és segítik – Vlagyimir Karabanov rendező, aki a darab és a dalszövegek szerzője is egyben, Makszim Nyedolecsko koreográfiája valósul meg idén is, Ilja Jefimov, a musical zeneszerzője és Andrej Buravcsikov munkája a színpadkép, valamint a világosítás. Rajtuk kívül évről évre tucatnyi más szakember segíti az előadások megszületését.

A projekt további érdekessége, hogy a három hét alatt születő előadással a gyerekek Oroszországban és külföldön is vendégszerepelnek. A szentpétervári augusztus 2-i bemutató után a gyerekek előadták a musicalt Szárov városában, Nyizsnyij Novgorodban, majd Paks és Kalocsa után Moszkvában augusztus 17-én és 18-án a Helikon Operában lépnek fel.

A Nuclar Kids projekt története 2009-re nyúlik vissza. Ekkor gyűltek össze először a fiatalok Bulgáriából, Oroszországból és Ukrajnából és mutatták be a projekt első zenés darabját Nuclear Kids címmel. A Roszatom nemzetközi gyermekművészeti projektjének első, kirobbanó sikerű névadó előadását évente továbbiak követték, köztük a Jöjj és lásd!, a Remény megálló, A gyerekkor labirintusai vagy a Kérdezd meg Rutherfordot!

A nemzetközi gyermekművészeti projekt évről évre fejlődik, nemcsak művészeti, de földrajzi értelemben is. Erről tanúskodik, hogy idén 13 országból, az Amerikai Egyesült Államokból, Bangladesből, Belaruszból, Csehországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Kazahsztánból, Kínából, Litvániából Magyarországból és Törökországból érkeztek gyerekek – ez az országok számát tekintve rekord.

2013-ban rendhagyó módon Magyarországon, Keszthelyen zajlottak a próbák és ott volt az első hazai bemutató is.  A paksi közönség az elmúlt évek zajos sikerei után immár negyedszerre tapsolhat az atomkölyköknek. A Nuclear Kids nemzetközi gyermekművészeti projekt célja, hogy elősegítse az atomipari ágazatban dolgozók gyermekei közötti barátságot, lehetőséget adjon az orosz atomenergetikai konszernhez tartozó zárt városokban élő tehetséges diákok művészeti fejlődésére és népszerűsítse az atomenergiát a fiatalok körében, illetve hogy ablakot nyisson a különböző országokból érkezett gyerekeknek egymás kultúrájára, tágítva a látókörüket.

A korábbi szereplők közül időközben többen is profi színészi pályára léptek, illetve a színészmesterséget tanulják, köztük a négy évvel ezelőtti főszereplő, a moszkvai színművészeti egyetem, a GITISZ hallgatója, Vlagyiszlav Tasbulatov is, aki idén is segítette a táborozókat.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére