Menu

Ukrajna még mindig orosz fűtőanyagra hagyatkozik

Ukrajna még mindig orosz fűtőanyagra hagyatkozik

Ukrajnába még mindig Oroszország szállítja a legtöbb nukleáris fűtőelemet, noha a kijevi kormányzat jó ideje arra törekszik, hogy amerikai forrásból származó üzemanyaggal váltsa ki az orosz szállításokat.

 

Az ukrán statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az idei év első háromnegyedében, azaz januártól szeptember végéig Ukrajna összesen több mint 331 millió dollárért szerzett be fűtőanyagot, és ebből csaknem 221 millió dollárért Oroszországból. A többiért az amerikai-japán Westinghouse társaság svédországi gyárában készült termékeket vásárolt.

Pénzben kifejezve tehát a beszerzések kétharmada származott Oroszországból, noha az első fél év adatai még más arányokat mutattak: akkor 131 millió dollárért érkezett fűtőelem Oroszországból és mintegy 83 millióért a Westinghouse-tól. Igaz, a mennyiséget tekintve nagyjából fele-fele volt az arány.

Tavaly a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nukleáris fűtőelemeket gyártó cégcsoportja, a TVEL még 386,8 millió, a Westinghouse svédországi gyára pedig 162 millió dollárral részesült az ukrajnai fűtőanyagimportból.

Ez azt jelenti, hogy az orosz társaság ukrajnai eladásainak összértéke több mint harmadával kevesebb volt, mint 2015-ben, az amerikaié viszont az ötszörösére nőtt.

Ukrajna 2013-ban még kizárólag orosz forrásból szerzett be nukleáris fűtőanyagot, mégpedig több mint 600 millió dollárért. A 2014-es 628,2 millió dollár értékű vásárlásokból viszont már csak 588,8 millióval részesült a TVEL. Ekkor erősítették meg ugyanis egy újabb, 2020-ig szóló dokumentumban a még 2000-ben kötött ukrán-amerikai kormányközi és a 2008-ban aláírt kereskedelmi szerződést, amelyek alapján Kijev előnyben részesíti az amerikai fűtőanyag-szállításokat. Pedig a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a gyors váltás, az orosz gyártmányú fűtőelemek erőltetett lecserélése súlyos nukleáris biztonsági kockázatokkal jár.


Hozzászólások

.

ugrás az oldal tetejére