Érdekes kérdés pont egy ilyen blogon megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdéseket feszegetni. Hiszen már önmagában az atomenergia használata, megítélése is olyan kérdéseket vet fel, amelyekre a válaszok meglehetősen két tábor felé húznak. Erről most nem szeretnék vélekedni, mert azt gondolom, hogy valamilyen szinten mindenkinek igaza van és nem létezik felsőbb igazság, ami megszabja, hogy kinek van jobban igaza. Vannak érvek a mai élet szempontjából és vannak érvek a sok-sok évvel későbbi életek szempontjából és mindenkinek van ráció az álláspontjában.

Éppen ezért sokkal inkább azzal foglalkoznék most, hogy a napelemes szaldó elszámolás miért is akkora kiváltság és hogy vajon lesz-e még lehetőség ilyen kedvező feltételek mellett beszállni a fotovoltaikus rendszerek tulajdonosai közé.

Nem.

Na jó, a válasz nyilván nem ennyi, mert akkor itt ki is tehetném a pontot az i-re, de nem ez a cél. Csak arról van szó, ahogyan az a napelemrendszer.info-n olvastam, hogy a jelenlegi napelemes szaldó elszámolás rendszernek vége lesz, illetve csatlakozni már nem is lehet hozzá új igénnyel. Akiknek eddig így történt az elszámolás, azoknak még van pár boldog évük. Akiknek sikerült elindítani az engedélyeztetést tavaly október végéig, azoknak még van lehetőségük, hogy ezzel a kedvező feltétellel számolják el a visszatáplált energiát. De azok, akik csak ezután tervezték a beszállást, már más feltételek mellett lesz lehetőségük ezt meglépni.

Várható ugyanis, hogy egy hálózatbővítést követően újra rá lehet csatlakozni a rendszerre és ezzel visszatérhet valamiféle szaldós elszámolási forma. Azonban az nem valószínű, hogy a jelenlegi módon történik majd a háztartásokban megtermelt energia megvétele. Sokkal inkább arra érdemes számítani, hogy ugyan megveszi majd a szolgáltató a többlet energiánkat, de nem valószínű, hogy olyan kedvező feltételek mellett, mint most, hogy gyakorlatilag az elfogyasztott és megtermelt energiát szummázza az év végén és csak a fennmaradó részt kell kifizetni (ha van). Ez valószínűleg úgy fog változni, hogy piaci árat szab a szolgáltató a visszavásárolt energiának és csak szimplán drágábban fogjuk venni, mint amennyiért eladhatjuk aztán nekik azt, amit mi termelünk.

A napelemes szaldó elszámolás tehát egy nagy mázli, úgyhogy akinek még így sikerült csatlakozni, annak szerintem nagy szerencséje van. Egyébként nem magamtól vagyok ennyire tájékozott, hanem a napelemrendszer.info-n olvastam mindezt, ahol egyébként ajánlatot is lehet kérni fotovoltaikus rendszerek telepítésére. Szigetüzemű rendszerek, visszatápláló rendszerek, minden szóba jöhet, csak ki kell tölteni a honlapon található nyomtatványt és már fel is veszik velünk a kapcsolatot.

Amennyiben tehát még nem döntöttetek a rendszer telepítést illetően, érdeklődjetek! Kérjetek ajánlatot és járjatok körbe minden lehetőséget! Attól függetlenül, hogy a napelemes szaldó elszámolása már nem lesz a jelenlegi formájában adott, attól még ki lehet hozni egy ilyen rendszert úgy, hogy megérje annak a telepítése. Éppen ezért ne hezitáljatok, hanem tájékozódjatok, hogy aztán dönteni is tudjatok!