Az atomenergia hatalmas erejével az emberiség egy új korszakát nyitotta meg a tudomány és az ipar terén, de az autók esetében is az újítások és a technológiai fejlesztések sokat lendítettek az autók megbízhatóságán és biztonságán. Azonban az autók használatakor fontos a rendszeres karbantartás és átvizsgálás, hogy biztonságosan és zavartalanul közlekedhessünk. Az autó átvizsgálás az egyik legfontosabb teendő, amit az autótulajdonosoknak évente legalább egyszer el kell végezniük, hogy megbizonyosodjanak az autójuk biztonságos és megfelelő állapotáról.

Miért fontos az autó átvizsgálása?

Ahogy a Méta Autószerviz oldalán is olvasható, az autó átvizsgálás rendkívül fontos, mivel az autó egy bonyolult gépezet, amely számos mozgó alkatrészt és rendszert tartalmaz, és ezek az alkatrészek és rendszerek az idő múlásával elhasználódnak és károsodhatnak, ami negatívan befolyásolhatja az autó biztonságát és teljesítményét.

Az átvizsgálás során a szakember által történő alapos vizsgálat és ellenőrzés pontosan meghatározza, hogy milyen alkatrészek károsodtak és milyen alkatrészek állapota még megfelelő. Ezen információk birtokában az autótulajdonos képes lesz eldönteni, hogy milyen javításokra vagy cserékre van szükség az autó biztonságának és teljesítményének fenntartása érdekében.

Az átvizsgálás során nem csak az autó biztonsága miatt fontos az ellenőrzés, hanem a jogszabályi előírásoknak is meg kell felelni. Az autó átvizsgálása szükséges az éves műszaki vizsgán és a szervizintervallumok betartásában, amelyek meghatározott kilométer vagy idő intervallumokban szükségesek az autó karbantartásához. Az autó átvizsgálása tehát az autó tulajdonosának felelőssége, hogy biztosítsa az autó biztonságát, és megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, amit pluszban nyerhet még, hogy ezáltal meghosszabbíthatja az autó élettartamát.

Milyen veszélyeket rejt magában, ha kihagyjuk az éves átvizsgálást?

Az autó átvizsgálása nem csak a jármű teljesítményének optimalizálása szempontjából fontos, hanem a biztonság szempontjából is. Az autóban rejlő problémák, mint például a fékhibák, kiszivárgó folyadékok vagy a rosszul beállított kormány, komoly veszélyt jelenthetnek mind az autó vezetőjére, mind a többi közlekedőre nézve. Ezek a problémák szélsőséges esetben akár balesetekhez is vezethetnek. Az autó rendszeres átvizsgálása tehát nem csak a tulajdonos, de az összes közlekedő biztonsága érdekében is fontos.

Belátható, hogy az autók átvizsgálása és karbantartása rendkívül fontos az autótulajdonosok számára, hiszen ezeknek az intézkedéseknek a segítségével biztosítható, hogy az autók biztonságosak és megbízhatóak legyenek. Azonban sokan csak akkor fordulnak szervizhez, amikor már valami probléma adódik az autójukkal. A Méta Autószerviz csapata azonban azt javasolja, hogy a karbantartásnak és az átvizsgálásnak rendszeresnek kell lennie, még akkor is, ha az autó látszólag jól működik.

A szerviz a műszaki vizsga előtti átvizsgálás során egy 30 pontos check-lista alapján végez átfogó vizsgálatot az autón, amelynek során megvizsgálják a legfontosabb alkatrészeket, mint például az ABS modult, a fékcsöveket, a kormányszervót, a motort, az olajszintet, a rugókat, a kipufogó állapotát, a fékpedálokat és a szélvédők állapotát. Az átvizsgálás során minden elvégzett munkát digitális munkalapon rögzítenek, így minden egyes pontnál látható, hogy mi lett az átvizsgálás eredménye. A műszaki előtti átvizsgálásnak, illetve a jegyzőkönyvnek is része a gépi, diagnosztikai hibakód olvasás, amelynek segítségével a rejtett hibákat is felszínre tudják hozni, így ténylegesen egy teljes, komplex képet tudnak adni az autó állapotáról. Ha szükséges, a szerviz segít a műszaki vizsga leszervezésében is.

Ha valaki használt autót szeretne vásárolni, akkor is érdemes a Méta Autószervizhez fordulni. Az átvizsgálás során ellenőrzik a műszaki vizsga előtti átvizsgálásnál említett fontos alkatrészeket, valamint kiegészítik a vizsgálatot a rétegvastagság ellenőrzésével, a futómű állapotának vizsgálatával, a motor és váltó állapotának megvizsgálásával, a karosszéria és belső tér állapotának vizsgálatával, valamint a tartozékok, alkatrészek meglétének ellenőrzésével. Ezen felül az autót próbaútra is viszik, hogy szintén fontos információkat tudjanak meg az autóról.

A Méta Autószerviz továbbá kiemelt figyelmet fordít az ügyfél elégedettségre, így minden egyes szervizelés során alapos diagnosztizálást végeznek, hogy a probléma pontosan azonosítva legyen. Emellett a szervizmunkákhoz kizárólag minőségi alkatrészeket használnak, így biztosítva a járművek hosszú távú működőképességét. A cég szakemberei rendszeres továbbképzéseken vesznek részt, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek a legújabb autótechnológiákról. Emellett az ügyfélkapcsolati munkatársak is nagy hangsúlyt fektetnek a vevők elégedettségére, hiszen a hosszú távú ügyfélkapcsolatokra építik a vállalkozást.